Zdravlje vaših očiju jednako je važno kao i zdravlje vašeg tela. Pazite na zube tako što ih perete i posećujete stomatologa, a na kožu lica pazite umivanjem; zašto se onda ne biste brinuli i o svojim očima?

Svakih 6 minuta neko sazna da će da oslepi, kao posledica nekih od najčešćih bolesti oka u Velikoj Britaniji; starosna makularna degeneracija (AMD), glaukom i katarakta. Međutim, rečeno je da se gotovo polovina gubitaka vida može izbeći detaljnom brigom očiju. 

Ako povredite ruku, verovatno ćete videti modricu ili osećati bol; to često nije slučaj sa vašim očima. U početku možda nećete primetiti nikakve simptome ako ili kada nešto nije u redu sa vašim očima ili vidom, vrlo je važno slediti  pravi savet kako biste produžili zdrav vid. 

SVETLOST IGRA BUTNU ULOGU U VAŠEM SVAKODNEVNOM ŽIVOTU 

Ključna je za vaš vid, pomaže vam u opažanju okolnog sveta: oblicima, detaljima, bojama i opštoj regulaciji ciklusa spavanja/budnosti, raspoloženju, kognitivnim performansama itd. Ali, svetlo takođe može biti uzrok preranog starenja očiju. 

UV zraci su opasni za vaše oči kao i za vašu kožu. Oni se nakupljaju tokom života, ubrzavajući starenje očiju i razvoj katarakte. Štetno plavo-ljubičasto svetlo jedan je od nedavno identifikovanih faktora koji može da uzrokuje oštećenje ćelija mrežnjače. 

Svetlost igra bitnu ulogu

KAKO NOŠENJE SOČIVA MOŽE DA POMOGNE U ZDRAVLJU OČIJU

Ukoliko su vam potrebna sočiva za ispravljanje refraktivnog defekta, kao što su kratkovidost ili dalekovidost, važno je da ih nosite. To može da poboljša vašu vizualnu udobnost i oštrinu, što će opet značiti da ne naprežete oči ili ih ne koristite prekomerno. Takođe možete da smanjite rizik od naprezanja očiju sledeći pravilo 20-20-20. Ako redovno radite na računaru, napravite pauzu svakih 20 minuta i gledajte u nešto što je 20 metara udaljeno 20 sekundi. 

Nošenje pravih naočara važno je kako bi odgovaralo vašim individualnim potrebama. Dobar vid se proteže na svaki aspekt vašeg života, bilo da čitate, vozite ili se bavite sportom; na sve ima uticaj ako ne možete jasno da vidite! 

Redovni pregled očiju jedan je od najjednostavnijih načina da se identifikuju svi problemi sa očima. Stručna osoba može da prepozna sve probleme sa vidom ili očima i da ponudi lečenje u zavisnosti od problema. Pregledi očiju takođe su i najbolji način da proverite da li funkcionišu vaša dioptrijska sočiva ispravno. 

Pregledi očiju

TEHNOLOGIJE SOČIVA I INOVACIJE ZA PODRŠKU ZDRAVLJU VAŠIH OČIJU

Eye Protect System je jedinstveni ugrađeni sistem filtriranja u vašem sočivu, koji pruža zaštitu sa prednje i zadnje površine sočiva od štetnog UV i plavo-ljubičastog svetla. Sistem zaštite očiju delimično će filtrirati plavo-ljubičasto svetlo i apsorbovati UV svetlo pre nego što dođe do vaših očiju. Sočiva u kombinaciji sa sistemom za zaštitu očiju estetski su prozirna i imaju poboljšanu percepciju boja. 

Transitions tehnologija je inteligentno rešenje za kontrolu prolaza svetla do vaših očiju. Sa njima vaša sočiva će se automatski prilagoditi promeni svetlosnih uslova i pomoći u zaštiti od štetnog UV i plavo-ljubičastog svetla, unutra i napolju. 

Kada ste napolju i na suncu, proverite da li nosite naočare za zaštitu od sunca. Sočiva za zaštitu od sunca ponovno će pomoći u zaštiti očiju od štetnog UV svetla. Xperio Polarised tehnologija je naša najbolja tehnologija za vizualnu udobnost i maksimalnu zaštitu od odsjaja i UV zračenja sunčanim danima. 

KVALITETNA SOČIVA ZA PODRSKU ZDRAVLJA VAŠIH OČIJU

Zahvaljujući novim inovacijama, sada možete dodatno da poboljšate svoja sočiva. Poboljšanja sočiva kao što su dorade na sočivima mogu aktivno da pridonesu optimalnom zdravlju očiju, kao i vizualnoj jasnoći. 

Kvalitetna sočiva

Dorade za sočiva razvijene su kako bi osigurale UV zaštitu za vaše oči. To je izuzetno važno jer je previše izloženosti UV svetlu povezano sa kataraktom. Uključivanjem zaštitnih slojeva u vaša sočiva, možete imati koristi od dodatne zaštite za oči na duge staze. 

Crizal Prevencia  pruža E-SPF 35 koji je najveći E-SPF indeks za prozirna sočiva. Već znate važnost SPF za vašu kožu pa zašto ne uložiti i u E-SPF za vaše oči? Crizal Prevencia dorada na sočivu  smanjuje i izloženost plavo-ljubičastoj svetlosti, pomažući opstanku ćelija mrežnjače za zdrav vid.

PORODIČNA ANAMNEZA I ZDRAVLJE VAŠIH OČIJU

Saznajte porodičnu anamnezu zdravlja očiju jer je bitno da znate da li je nekome u vašoj porodici ikada dijagnostikovana očna bolest ili stanje, jer razvoj očnih bolesti može biti genetski te samim time nasledan. Znajući te informacije, možete obavestiti svog optičara, koji će biti u mogućnosti da utvrdi jeste li izloženi većem riziku i preduzeti ispravne mere. 

NAČIN ISHRANE KOJI POMAŽE ZDRAVLJU OČIJU

Neka vaša ishrana bude bogata voćem i povrćem, naročito tamnim lisnatim zelenim povrćem kao što su spanać i kelj, jer oni mogu pomoći zdravlju vaših očiju. Vašim očima pogoduju i omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi, algama i određenim semenkama. 

omega-3 masne kiseline

Održavajte zdravu težinu jer gojaznost može povećati rizik od razvoja dijabetesa, što može dovesti do gubitka vida zbog dijabetičkih bolesti očiju. 

PUŠENJE I ZDRAVLJE VAŠIH OČIJU

Istraživanja su pokazala da pušenje povećava rizik od razvijanja makularne degeneracije, oštećenja katarakte i optičkog živca, što može dovesti do slepila. Prestankom pušenja, ili ne započinjanjem pušenja, možete smanjiti rizik od razvoja očnih bolesti i pomoći zdravlju svojih očiju. 

Ako primetite promenu u svom vidu, odmah zakažite termin kod  specijaliste.