Ne postoji mnogo tema koje nas žene toliko zanimaju kao težina i lep stas. Želimo da budemo vitke i zdrave, a da pri tome odlično izgledamo. Ali kako ćemo zaista stići do naše idealne težine? Pokazaćemo vam kako u 8 koraka bez dijete možete mršaviti i ostvariti svoju idealnu težinu.

Sa NIVEA BMI kalkulatorom ćete brzo otkriti svoju idealnu težinu.

1. Izračunajte svoj indeks telesne mase (BMI)


Prvo treba da znate koliko imate kilograma. Da li imate idealnu težinu, samo nekoliko kilograma viška ili već prekomernu težinu?

Kako biste došli do tog saznanja, možete sa NIVEA BMI kalkulatorom da izračunate svoj indeks telesne mase. Ovaj indeks će vam pokazati odnos između težine i visine vašeg tela. Na osnovu godina i pola kalkulator će izračunati da li imate normalnu težinu ili ne.

Premalo ili previše kilograma je loše za vaše zdravlje. Zato je došlo vreme da nešto učinite. Najbolje je da razgovarate sa lekarom i nađete nutricionistu. U slučaju da već uživate u svojoj idealnoj težini, naši saveti će vam ipak biti od koristi, jer sigurno želite da tako i ostane.

2. Nikada više dijeta!


Ponovo želite da nosite svoju staru omiljenu haljinu! Sledeći godišnji odmor na plaži se približava! Imate važan sastanak! Imate mnogo razloga zbog kojih treba početi dijetu. Najčešće smatramo da ćemo za 14 dana skinuti 10 kilograma i maštamo o brzom uspehu u mršavljenju.

Međutim, dijete često ne daju brze rezultate, jer se ne mogu dugo izdržati.

Izuzevši nekoliko istrajnih karaktera, nakon dve do tri nedelje većina odustane. Ipak ćemo da pojedemo samo malo čokolade, napravićemo izuzetak kod pice sa kulenom. Nakon par dana smo zaboravili na dijetu i vratili se našim starim navikama u ishrani.

Tu nastaje problem: Sada će naše telo da nam se osveti zbog gladovanja tokom dijete, te dolazi do takozvanog  jo-jo efekta.

Naš metabolizam je minimalno aktivan, tako da je usporen i nakon dijete. A to znači da će, kada ponovo počnete da jedete, vaša vaga pokazati svaku dodatnu kaloriju. 

Bolje je da se hranite zdravo i uravnoteženo, nego da stalno držite neke dijete. 

Našem telu su potrebne mnoge hranljive materije. Brza hrana i gotovi proizvodi nam to ne mogu pružiti. 

3. Izbegavajte gotove proizvode

Pice, hamburgeri, čokolada, belo brašno, šećer – sve su to namirnice koje postoje tek nekoliko decenija.

Zbog toga naš metabolizam nije navikao na takvu vrstu ishrane. Naše telo ne zna šta da radi sa veštačkim bojama, konzervansima i pojačivačima ukusa. Industrijska hrana remeti unutrašnji balans i harmoniju našeg tela i zato ne dobijamo dovoljno hranljivih materija. Posledica toga je prekomerna težina.

Međutim, to nije sve. Osećate se umorno, tromo i gladno.

Jedini način da postignete i zadržite svoju idealnu težinu je prava ishrana. Kad god možete, izbegavajte gotove proizvode i svoju ishranu bazirajte na hranljivim, svežim namirnicama. Samo tako možete održivo i zdravo da mršavite. 

Prazan stomak mnogo kupuje. Stoga nikada nemojte gladni ići u prodavnicu. 


4. Nemojte ići gladni u prodavnicu

Vaš stomak toliko krči da ga čak i komšije mogu čuti.
Dakle, krajnje je vreme za kupovinu. Pogrešno! Ovu grešku ne smete da ponovite ako želite zdravo mršavljenje.

Razlog: Prazan stomak mnogo kupuje. Kada smo gladni, automatski kupujemo više nezdravih proizvoda.

Naš savet: Ako ste previše gladni, pre kupovine pojedite neku zdravu sitnicu. Napravite spisak stvari i čvrsto se pridržavajte toga. Na taj način sprečavate impulsivnu kupovinu. 

5. Ojačajte mišiće


Bez sporta nema mršavljenja. Svakako nećete postići dugotrajni efekat. Samo izbegavanje kalorija vas neće učiniti vitkom, već ih morate i sagorevati. A kalorija ćete se najlakše rešiti tako što ćete trenirati mišiće i početi redovno da se krećete.

Ako se budete 30 minuta dnevno kretali, mišići će se razviti, koža će se zategnuti, a mast će se istopiti.

A bićete i zdraviji: Odbrambeni mehanizmi će biti bolji, kosti i zglobovi će se stabilizovati i smanjuje se rizik za bolešću. To se odnosi i na dijabetes, srčani udar, rak, depresiju i moždani udar.

A uz to ćete se osećati i mnogo bolje! Jesmo li vas uverili?

Jaki mišići tope masti. Što je mišična masa veća, to je lakše mršaviti. 

Želite lepo oblikovanu zadnjicu? Sa ovim vežbama ćete je brzo imati.

VEŽBE ZA ZATEGNUTU ZADNJICU

Ove jednostavne vežbe su za mišiće zadnjice:

  • Obezbedite sebi ravnotežu tako što ćete se pridržati za naslon fotelje ili sto. Stanite uspravno sa uvučenim stomakom.
  • Stavite levu ruku na kuk.
  • Ispružite i podignite levu nogu u stranu. Držite taj položaj dok ne osetite stezanje mišića zadnjice.
  • Ostanite nekoliko sekundi u tom položaju i spustite nogu.
  • Ponovite to 10 do 16 puta, a potom napravite pauzu od 20 sekundi.
  • Nakon toga podignite istu nogu u isti položaj, ali ovog puta je pulsirajući pomerajte 10 do 16 puta gore – dole, tako što ćete koristiti isti mišić.
  • Odmorite se 20 sekundi i ponovite poslednju vežbu.
  • Promenite nogu i ponovite vežbe.

6. Postanite vitki konzumiranjem tečnosti


Često nije samo pogrešna ishrana, nego i pogrešni odabir pića glavni uzrok za prekomernu težinu.

Bezalkoholna pića, voćni sokovi i alkohol sadrže veoma mnogo šećera. 1 l koka-kole sadrži u sebi skoro 40 kockica šećera (110 grama čistog šećera).

Zbog toga na putu ka svojoj idealnoj težini treba da vodite računa o tome šta pijete.

Za mršavljenje je odlično piti vodu ili čaj bez šećera, i to najmanje 2 l na dan. A još bolje bi bilo da pijete i više. Ako vam je voda suviše jednolična kao piće, možete slobodno da je oplemenite svežom nanom i limunom, ali i maline ili semenke šipka osvežavaju, a usput je i zdravo.

Pravo piće vas podržava pri mršavljenju. 

I najmanji pokret utiče na vitalnost vašeg tela.

7. Svaki pokret je važan


Lift ili stepenice? Kola ili bicikl? Peške ili javni prevoz? Ići u šetnju ili uživati na kauču?

Često te male odluke koje svakodnevno donosimo, odlučuju o našoj vitalnosti.

Kazaljka na vagi se ne pomera samo zato što trčite ili idete u fitnes klub. Svaki i najmanji pokret utiče na nju! Zato iskoristite svaki trenutak.8. Imajte vremena za obrok

Vitak je onaj ko polako jede. Studije su to dokazale. Što više vremena izdvojimo za obroke, to su signali da smo siti jači i manje ćemo jesti.

Naučnici sa Univerziteta u RoudAjlandu su ustanovili da ljudi koji sporije jedu unose do 10% manje kalorija u svoj organizam. Razlog: naš mozak tek nakon 15 do 20 minuta registruje da smo siti.

Zato jedite sporo i svesno. Isključite televizor i usmerite koncentraciju ka tome šta je na tanjiru. Tada ćete stvarno primetiti kada budete bili siti. 

Samo ako pažnju usmerite na unos hrane, primetićete kada budete siti. 

Sa ovih 8 saveta ćete uskoro ostvariti rezultate koji će zaista biti održivi. Želimo vam sve najbolje na vašem putu ka težini koja vas čini srećnom.