NEDOSTATAK VITAMINA: Evo šta vam telo poručuje ako osećate trnce u stopalima ili šakama

Vitamin D je neophodan za odbranu organizma od infekcija virusima, za normalan rad srca i mozga, a postoje jasni znaci koji ukazuju na njegov nedostatak.

Iako ga, za razliku od drugih vitamina, nije tako jednostavno uneti u organizam putem namirnica, vitamin D je vrlo važan za naše zdravlje. Najskorije studije pokazuju da vitamin D igra veoma važnu ulogu u odbrani organizma od infekcija virusima.

Naime, neki znaci koje nam telo daje, jasno ukazuju da imamo nedostatak ovog vitamina. Radi se o specifičnom osećaju koji se javlja u stopalima i šakama, a koji se stručno naziva parestezija.

Ako vam se nekada desilo da imate osećaj trenjanj ili ‘mravljenja’ u šakama i stopalima duže vreme, te da u rukama ili nogama osećate vrelinu ili da vam koža na mestima ‘gori’, onda ste se najverovatnije tada sreli sa manjkom vitamina D u svom organizmu.

Leto i boravak na suncu su dovoljni da snabdemo telo dovoljnom količinom ovog vitamina, a u zimskom periodu se moramo potruditi da unosimo više namirnica koje su njime bogate poput ribe, žumanceta, džigerice ili da redovono unosimo sintetički oblik vitamina D.

Treba znati da vitamin D kontroliše mnoge funkcije u telu, od srca do mozga, te je zbog toga vrlo važan za naš život.

Agroinfo.rs